Fanyar ízével a kökény mindenkinek mást juttat az eszébe. Az viszont biztos, hogy az őszi évszak egyik jellegzetes íze. Aki szeretne belekóstolni ebbe a kellemesen fanyar-édes aromavilágba, az elégedett lesz a kökénypálinka nyújtotta élménnyel.
Ennek a pálinkafajtának az a titka, hogy akkor éri el a tőle várt kimagasló szintet, ha a belőle készült kökényt megcsípte az első dér és a betakarítása után azonnal feldolgozásra kerül. Ezt a dolgot nem szabad elhanyagolni, másképp a kökénypálinka opálossá alakul.
A gondosan betakarított gyümölcsből készült italnál érezhető a belőle készült pálinka zamata, amiből visszacseng a nagyinál kóstolt lekvár nosztalgikus íze. Hogyha nagy lakomát rendezünk, amiben dominálnak a húsételek, akkor a vendégeink örülni fognak, amikor étvágygerjesztő gyanánt kökénypálinka kerül a poharukba.
Ne feledjük azonban, hogy ne hűtsük túl az italt! Figyeljünk arra is, hogy ne túl magas hőmérsékleten tároljuk, mivel 16-19 °C között ideális a fogyasztása, hogyha érezni akarjuk azt az íz-összeállítást, ami kiemeli a többi pálinka közül.