26. június 2024 · A szürkehályog ellen mit lehet tenni? Csak a műtét segíthet? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Kategória: Szolgáltatás · Címkék:

Ha valaki kataraktában szenved, akkor a szemüveg átmeneti megoldást jelenthet a műtét idejéig. Azonban rossz hírrel kell azoknak szolgálnunk, akik azt gondolták, hogy a kellemetlen állapot magától elmúlik. A szürkehályog csak műtéttel gyógyítható. Sajnos nem lehet elkerülni a hályog eltávolítását. Lássuk azonban, hogy miként zajlik egy ilyen beavatkozás! Először elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

Ez általában pupillatágító cseppel történik. Majd a szemész egy speciális géppel szemnyomás értéket mér. A két szemet először külön-külön majd együtt is megvizsgálják. Ha hályog képződik rajta, akkor az már a gép segítségével látható lesz. Előrehaladottabb állapotban gyöngyházszerűen fénylik. A katarakta igen gyakori tünete, hogy a színek egyre halványabbá kezdenek válni. Másik tünete pedig ennek a szemet érintő betegségnek, hogy sötétben vagy gyenge fényviszonyok között nehéz lehet a tájékozódás. Előfordul, hogy az elváltozás csak az egyik szemet érinti, de olyan is lehet, hogy mind a két látószervet eléri.

Mikor érdemes fontolóra venni a szürkehályog műtétet?

Ha már olyan mértékben befolyásolja a látást, ami a hétköznapokat is pokollá teheti, nem szabad tovább várni a műtéttel! Már az első tünetek megjelenésénél célszerű szakemberhez fordulni, aki az alapos kivizsgálást követően fel fogja állítani a pontos diagnózist. A túlérett szürkehályog már nehézséget jelenthet a beavatkozás során, mivel az egész szemlencsét és pupillát benőheti. A szakértők azt mondják, hogy akkor is forduljon orvoshoz és legalább évente egyszer vizsgáltassa ki magát, ha semmilyen problémát nem tapasztal a látásával kapcsolatban.

Ön is kíváncsi arra, hogy miként zajlik a szürkehályog eltávolító műtét? A szemcseppel történő érzéstelenítést követően, egy apró bemetszést ejt az orvos a szemlencsén. Ezen keresztül távolítja el az elszürkült lencsét, ultrahangos eljárás keretén belül. Majd ugyanitt behelyezik az új, megfelelő dioptriával rendelkező műlencsét. Ez a bemetszés nem nagyobb 2 milliméternél. A regenerálódás szakaszában a vágás helyén lehet egy kisebb szúró érzés. Ez a heg összehúzódása miatt van.

Mikortól várható javulás?

Igazából a műtétet követő órákban már ugyanolyan élesen fog látni a páciens, mint a szürkehályog előtt. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a lencsének idő kell, mire rendesen beilleszkedik a szemnél és élesedik a látás. A 2-4 héten át tartó látásjavuláshoz speciális összetételű szemcseppet szoktak felírni. Ebből naponta az előírt módon kell cseppenteni.

Például, ha van valakinek egyéb betegsége is a szürkehályog mellett, mint például diabétesz, akkor a regenerálódási folyamat hosszabb lehet. Igazán jó hír lehet annak, aki még csak most tervezi a műtétet, hogy utána nemcsak a szürkehályogtól szabadulhat meg, de a műlencsével a cilinder dioptriával rendelkezők látásán is javítani lehet. Vagyis a teljes felépülési idő után, kontaktlencse és szemüveg nélkül is teljesen jól fog látni távolra. A multifokális lencsével pedig végleg búcsút inthet a látásjavító eszközöknek.