19. június 2024 · Szemcsepp szürkehályog műtét után: milyen gyakran kell használni? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Kategória: Szolgáltatás · Címkék:

Léteznek olyan betegségek, amik képesek a látást teljes egészében meggátolni. Sőt! A tartós és hosszú időn keresztül nem kezelt állapotok vaksághoz is vezethetnek. Ilyen például a diabétesz is. Azonban az is előfordul, hogy a cukorbetegség szürkehályoggal párosul, aminek kezelése műtéttel történik. A javulás viszont pár hétig eltarthat. Erre is kell figyelni a szürkehályog műtét után. A látás nem fog azonnal tűéles lenni.

Természetesen élesedni fog, de a teljes javulás után fog csak maximálisan működni. A műtéttől nem szabad tartani, hiszen fájdalommentes. Viszont mindenki, aki átesik rajta, kapni fog szemcseppet, amit naponta kell használnia. Ez segíteni fogja a heg javulását és a szemlencse regenerálódását. Fontos megemlíteni, hogy a műtét során, körülbelül 2-3 milliméteres vágást fognak ejteni. Ez a vágás a beavatkozást követően kicsit érzékeny lesz és fájdalom jelentkezhet a helyén. Azonban a szemcsepp ezen is enyhít. A kipirosodás és a fényre való érzékenység elkerülhetetlen.

Mik okozhatják a szürkehályogot?

Először is ide kell sorolni a genetikai hajlamot. Ha a páciens családjában korábban már előfordult szürkehályog, akkor nagy valószínűséggel öröklődni fog. Másodszor az öregedés, ami természetes folyamat és a testben minden megtalálható szervet érint. A szemlencse rugalmassága is veszíteni fog magából és a szürkehályog kialakulásának is kedvezni fog az előrehaladott életkor.

A legtöbben nem tudják, de a zöldhályog megléte is rizikófaktornak számít. Ennek jelenléte ugyanis növelheti a katarakta kialakulásának esélyét. A miópia, vagyis a rövidlátás szintén befolyásoló tényezője lehet a szürkehályog kialakulásának. Ugyanis rövidlátóknál gyakrabban előfordul, hiszen a szemük „mínuszosodik”, ami arra utal, hogy a hályog érettebbé válik. Vannak olyan szemet érintő gyulladásos betegségek, amik szintén kedvezhetnek a kataraktának. Uveitis során például szteroid tartalmú szemcseppeket írhatnak fel, amik fokozzák a szürkehályog előfordulását.

Szükség van altatásra szürkehályog műtétnél?

Nem, egyáltalán nincs szükség sem altatásra, sem injekcióra. Manapság érzéstelenítő szemcsepp segítségével érik el a fájdalommentességet. Természetesen a páciens szemei nyitva lesznek tartva, viszont műkönnyet is kap, hogy ne száradjon ki. Ez nem fájdalmas, inkább csak kellemetlen, hiszen minden mozdulatot látni fog. Az elszürkült lencsét teljesen steril műtőben távolítják el, körülbelül 2-3 milliméteres vágáson keresztül. A steril körülményeknek köszönhetően, semmilyen felülfertőződéstől nem kell tartania.

Egyszer használatos műtéti ruhába kell felöltözni, amit a beavatkozás után eldobnak. A műtét szemenként cirka 15 percet vesz igénybe, így rendkívül gyorsnak számít. A kezelést követően, pár óráig még a rendelőben kell tartózkodnia, hogy minden rendben menjen és elmúljon a fájdalomcsillapító hatása. A szürkehályog műtét 50 éves kor felett is elérhető szolgáltatás, csak lehet, hogy trifokális műlencsére lesz szüksége a páciensnek. Tehát kimondottan ajánlott rendszeresen felkeresni a szemész szakorvost, hogy idejében lehessen cselekedni.